Μικροβιολογία είναι η επιστήμη που μελετά τους μικροοργανισμούς, δηλαδή τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που μπορούν να παρατηρηθούν με την βοήθεια απλού ή ηλεκτρονικού μικροσκοπίου.  Η Μικροβιολογία περιλαμβάνει πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων είναι η Βακτηριολογία, η Ιολογία, η Μυκητολογία, η Πρωτοζωολογία, η Παρασιτολογία, η Ιατρική ή Κλινική Μικροβιολογία, η Μικροβιολογία Τροφίμων και Υδάτων, η Περιβαλλοντική Μικροβιολογία, η Βιομηχανική Μικροβιολογία, η Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία, η Μικροβιακή Γενετική, η Μικροβιακή Οικολογία, η Ανοσολογία,  η Εξελεγκτική Ιολογία, η Βιοτεχνολογία.

Η Ιατρική Μικροβιολογία αφορά στην μελέτη των μικροοργανισμών (βακτήρια, ιοί, μύκητες, παράσιτα), οι οποίοι αποτελούν αιτιολογικούς παράγοντες λοιμωδών νοσημάτων του ανθρώπου. Δηλαδή ασχολείται με την αιτιολογία, την παθογένεση, την επιδημιολογία, την εργαστηριακή διάγνωση, την θεραπευτική αντιμετώπιση, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων.


Το μάθημα της Μικροβιολογίας είναι μάθημα κορμού και διδάσκεται σε 2 εξάμηνα (Μικροβιολογία Ι στο Ε’ εξάμηνο &   Μικροβιολογία ΙΙ στο ΣΤ’εξάμηνο).

 Για το μάθημα χορηγείται στους φοιτητές μέσω του συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ  το σύγγραμμα: «Ιατρική Μικροβιολογία" Murray-Rosenthal-Pfaller. Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης Μαλισσιόβας Ν., Παππά-Κονιδάρη Α., Βυζαντιάδης Τ.Α., κλπ. Εκδόσεις Παρισιάνος ΑΕ.


ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

- Χ. Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας

- Κ. Γκαρτζονίκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας

- Η. Σακκάς, Λέκτορας Μικροβιολογίας

- Π. Μποζίδης, ΕΙ.ΔΙ.Π.