Περιγραφή θέματος

 • Γενικά

  Η Τέχνη του Μεσαίωνα

  Διδάσκουσα: Επίκ. Καθηγήτρια Αρετή Αδαμοπούλου

 • 1. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ.

  Περιγραφή θεματικής ενότητας:   Οι όροι Μεσαίωνας, μεσαιωνικός, Βυζάντιο, βυζαντινός και τα παράγωγά τους: Πού και πότε δημιουργήθηκαν, πώς εξελίχθηκε η χρήση τους και ποια είναι η σύγχρονη πρόσληψη των όρων.

  Λέξεις κλειδιά:   Μεσαίωνας, μεσαιωνικός, βυζάντιο, βυζαντινός, Henri Focillon, Andre Grabar, Χατζηδάκης Μανώλης.

 • 2. Η ΠΡΩΤΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ.

  Περιγραφή θεματικής ενότητας:  Η όψιμη αρχαιότητα και η αρχή του Βυζαντίου. Η τέχνη σε μια εποχή αλλαγών στην ιδεολογία, θρησκεία, κοσμοθεωρία. 

  Λέξεις κλειδιά:   Ραβέννα, Κωνσταντινούπολη, Μέγας Κωνσταντίνος, Κατακόμβες, βασιλική, περίκεντρα κτήρια, Γένεση της Βιέννης, Αγ. Σοφία Κωνσταντινούπολης, scriptorium, vellum.

 • 3. ΟΙ "ΒΑΡΒΑΡΟΙ" ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, 5ος-8ος ΑΙΩΝΑΣ.

  Περιγραφή θεματικής ενότητας:  Επισκόπηση των μετακινήσεων μεγάλων λαών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παρουσίαση των στιλιστικών επιλογών τους και των προτιμήσεων σε υλικά και τεχνικές για την κατασκευή αντικειμένων γοήτρου.

  Λέξεις κλειδιά: Γότθοι, Λογγοβάρδοι, Φράγκοι, Βουργουνδοί, Σάξονες, Πίκτες, Βάνδαλοι, Βίκινγκς, ρούνοι, Cathach, Franks Casket, ιρλανδο-σαξονικό στιλ, hiberno-saxon style, Book of Lindisfarne, Book of Kells.  

 • 4. Η ΚΑΡΟΛΙΓΓΕΙΑΝΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.

  Περιγραφή θεματικής ενότητας:  Η αυτοκρατορία του Καρλομάγνου. Η αναβίωση τω γραμμάτων και των τεχνών στις αρχές του 9ου αιώνα. Η διάρκεια και η σημασία της πρώτης σημαντικής «αναγέννησης» στη Δύση. 

  Λέξεις κλειδιά:   Καρλομάγνος, αυτοκρατορικό παρεκκλήσιο Aachen, St Riquier, westwork, Ada Gospels, Coronation Gospels, Ebbo Gospels, Drogo Sacrementary, Vivian Bible.

 • 5. Η ΜΕΣΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ. ΤΟ ΙΣΛΑΜ.

  Περιγραφή θεματικής ενότητας:   Η τέχνη στο Βυζάντιο από τον 9ο μέχρι τις αρχές του 13ου αιώνα. Ο εκχριστιανισμός Σλάβων (862-3), Βουλγάρων (864) και Ρώσων. Η εμφάνιση του Ισλάμ τον 7ο αιώνα και η διάδοσή του μέχρι τον 10ο αιώνα. Το Νορμανικό βασίλειο της Σικελίας (11ος-12ος αιώνας).

  Λέξεις κλειδιά: Μεσοβυζαντινή περίοδος, δυναστεία Αμορίου, Μακεδονική δυναστεία, δυναστεία Κομνηνών, δυναστεία Αγγέλων, εικονομαχία, Ψαλτήριο Παρισιού, Σχίσμα, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, οκταγωνικός ναός, Αγ. Μάρκος Βενετίας, Αγ. Σοφία Κιέβου, τζαμί της Κόρδοβα, κουφική γραφή, Καθεδρικός Cefalù, Palazzo Reale Palermo, Palazzo dei Normanni.

 • 6. Η ΟΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ.

  Περιγραφή θεματικής ενότητας:   Η Οθωνική αρχιτεκτονική του 10ου αιώνα. Το αυλικό στιλ των Οθώνων στα χειρόγραφα και τη μικροτεχνία. Μοζαραβική τέχνη. Στιλ mudejar. Το Λομβαρδο-καταλονικό στιλ. Το τάγμα του Cluny. Το στιλ Winchester για την εικονογράφηση χειρογράφων.

  Λέξεις κλειδιά: Οθωνική τέχνη, Gero Codex, Gospels of Otto III, Εσταυρωμένος Gero, St Michael Hildesheim, Καθεδρικός Speyer, San Miguel de Escalada, Αποκάλυψη της Tábara, St. Genis-des-Fontaines, Cluny II, St Philibert Bourgogne, Benedictional St Ethelwold.

 • 7. ΤΟ ΡΟΜΑΝΙΚΟ ΣΤΙΛ.

  Περιγραφή θεματικής ενότητας:   Ιστορία του όρου ρομανικός. Γιατί θεωρείται το πρώτο ευρωπαϊκό στιλ. Οι σταυροφορίες, η αναμόρφωση του μοναχισμού, η σταθεροποίηση του φεουδαρχικού συστήματος, η ενίσχυση της εξουσίας του Πάπα. Τρόποι οχύρωσης θέσεων. Κάστρα της περιόδου (11ος-12ος αιώνας). Το στιλ των προσκυνημάτων. Το ρομανικό στιλ ναοδομίας στην Ιταλία, Καταλονία, Βουργουνδία, Ακουιταίνη, Νορμανδία και Αγγλία

  Λέξεις κλειδιά:  Έριδα της περιβολής, κιστερκιανοί μοναχοί, στιλ προσκυνημάτων, Φλωρεντία και Πίζα, Santiago de Compostela, St Sernin Toulouse, Bernardus Gelduinus, Cluny III, St Madeleine Vézelay, Moissac Abbey, Notre-Dame-le-Grande Poitiers, Καθεδρικός Durham. 

 • 8. ΤΟ ΓΟΤΘΙΚΟ ΣΤΙΛ.

  Περιγραφή θεματικής ενότητας:  Το Γοτθικό στιλ (12-14ος αιώνας). Ιστορία του όρου γοτθικός και παρουσίαση διαφορετικών προσεγγίσεων προς το στιλ αυτό από το 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Οι πολιτικο-κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν στην Ευρώπη στην τελική φάση του Μεσαίωνα. Το γοτθικό στιλ στην αρχιτεκτονική. Ο γλυπτός διάκοσμος των ναών και η σημασία του. Η διακόσμηση των ναών με vitreaux και η θεολογική διάσταση του φωτός. Η εικονογράφηση χειρογράφων σο 12 αιώνα: το μεταβατικό στιλ.

  Λέξεις κλειδιά:  St Denis, Καθεδρικός Sens, Καθεδρικός Chartres, Καθεδρικός Laon, clerestory, triforium, Notre-Dame Paris, Καθεδρικός Poitiers, Καθεδρικός Canterbury, Καθεδρικός Senlis, στιλ του 1200, Καθεδρικός Bourges, Καθεδρικός Reims, Καθεδρικός Wells, Καθεδρικός Salisbury, St Elizabeth Marburg, Limbourg Brothers, Sainte Chapelle.

 • 9. ΟΙ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ.

  Περιγραφή θεματικής ενότητας:   Ο Goethe, o Viollet-le-Duc και η γοτθική αναβίωση στη Γαλλία και στην Αγγλία. Αναβιώσεις στη σκέψη, τη λογοτεχνία, στην αναστύλωση, στην αρχιτεκτονική. Η art nouveau και η γοτθική αναβίωση. 

  Λέξεις κλειδιά:   Goethe, Viollet-le-Duc, art nouveau, tiffany’s.

  • ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ