Περιγραφή θέματος

 • Γενικά

  Βιομηχανίες Τροφίμων

  Διδάσκων: Καθηγητής Παναγιώτης Δεμερτζής

 • 1. Τεχνολογία ζυμοχημικών βιομηχανιών Ι & ΙΙ

  Περιγραφή θεματικής ενότητας:  Γίνεται εισαγωγή στην τεχνολογία παραγωγής οινοπνεύματος, ζυμών αρτοποιίας και κτηνοτροφής, οίνου, μπίρας & αποσταγμάτων. Ειδικότερα εξετάζονται ζητήματα, όπως οι πρώτες ύλες, η αλκοολική ζύμωση και οι παράγοντες που την επηρεάζουν, οι αιθανολοπαραγωγοί μύκητες και βακτήρια, η παραγωγή πρωτεϊνούχων τροφών από υδρογονάνθρακες, η παραγωγή λιπών από ζύμες, το κρασί, η διαδικασία παραγωγής των κρασιών, η διατήρηση, η ψύξη η εμφιάλωση, το φιλτράρισμα, το κολλάρισμα και οι ασθένεις των κρασιών.

  Λέξεις κλειδιά:  Πόσιμο οινόπνευμα, ζύμη αρτοποιίας, ζύμη κτηνοτροφής, οίνος, μπίρα, οινοπνευματώδη αποστάγματα.

 • 2. Βιομηχανίες τροφίμων φυτικής προέλευσης

  Περιγραφή θεματικής ενότητας:  Μελετώνται οι βιομηχανίες δημητριακών άρτου και αρτοσκευασμάτων, ζυμαρικών, χυμών φρούτων και αεριούχων αναψυκτικών, κηπευτικών, ζάχαρης, τοματοπολτού, λιπών και ελαίων και βρώσιμων ελιών.

  Λέξεις κλειδιά:  Σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, άρτος, ζυμαρικά, χυμοί φρούτων, αεριούχα αναψυκτικά, κηπευτικά, ζάχαρη, τοματοπολτός, ελαιόλαδο, ελιές.

 • 3. Βιομηχανίες τροφίμων ζωικής προέλευσης

  Περιγραφή θεματικής ενότητας: Εξετάζονται οι βιομηχανίες κρέατος και προϊόντων κρέατος, βιομηχανίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα μελετώνται θέματα όπως: η παραλαβή και επεξεργασία του νωπού γάλακτος, η ομογενοποίηση του γάλακτος, το βούτυρο, το τυρί, το νωπό και κατεψυγμένο κρέας, η σύσταση, η θρεπτική αξία και η παραγωγή του κρέατος, η συντήρηση του κρέατος με ψύξη και κατάψυξη, τα είδη και τα προϊόντα του κρέατος κ.ά.

  Λέξεις κλειδιά:  Κρέας, αλλαντικά, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα (σκόνη γάλακτος, κρέμα γάλακτος, τυριά, βούτυρο, γιαούρτι, παγωτά).

 • 4. Βιομηχανίες ευφραντικών

  Περιγραφή θεματικής ενότητας:  Μελετώνται οι βιομηχανίες κακάο και σοκολάτας καθώς και οι βιομηχανίες καφέ και τσαγιού. Ειδικότερα μελετάται σε βάθος η βιομηχανική παραγωγή σοκολάτας, οι βιομηχανικές εφαρμογές κακάου και σοκολάτας, η τεχνολογία καφέ και τσαγιού κ.ά.

  Λέξεις κλειδιά:  Κακάο, σοκολάτα, καφές, στιγμιαίος καφές, μαύρο τσάι, πράσινο τσάι.

 • ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  Βιβλιογραφία

  1. N.W. Desrosier, “Elements of Food Technology”, AVI Publ Co, Inc, USA (1977)
  2. N. W. Potter, “Food Science”, 3rd Ed., AVI Publ Co, Inc, USA (1978)
  3. A. H. Johnson and M.S. Pterson, “Encyclopedia of Food Technology, Vol 2”, AVI Publ Co, Inc, USA (1977).

  Προτεινόμενα συγγράμματα

  Ι. Σ. Αρβανιτογιάννης & Α. Χ. Στρατάκος, «Τεχνολογίες μεταποίησης τροφίμων, Συσκευασίες τροφίμων, Τεχνολογίες παραγωγής τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης».

  Επιπλέον συνιστώμενη βιβλιογραφία και υλικό προς μελέτη

  Κυρίως ξενόγλωσσα βιβλία που υπάρχουν στον κατάλογο της βιβλιοθήκης σε θεματικές ενότητες σχετικές με Τεχνολογία Βιομηχανιών τροφίμων.