General
Εργαστήριο Υλικών ΙΙ (Κεραμικά & Σύνθετα Υλικά)
Διδάσκοντες: Αναπλ. Καθ. Σ. Αγαθόπουλος, Καθ. Δ. Γουρνής, Καθ. Μ. Καρακασίδης
Περιγραφή μαθήματος
Οι Ασκήσεις στο Εργαστήριο «Κεραμικά και Σύνθετα Υλικά» έχουν σκοπό να βοηθήσουν το φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών να εμπεδώσει με το πείραμα την ύλη των μαθημάτων που αφορούν στα Κεραμικά Υλικά. Καλύπτουν τα πεδία των κεραμικών, των υάλων, των υαλοκεραμικών, των συνδετικών υλικών και των σύνθετων υλικών, παραδοσιακών, προηγμένων και νανο-δομημένων, σε ότι αφορά στη σύνθεση των πρώτων υλών, την κατασκευής τους και το χαρακτηρισμό τους.
Μαθησιακοί στόχοι μαθήματος
Οι μαθησιακοί στόχοι του Εργαστηρίου αυτού είναι η εκμάθηση των μεθόδων εργαστηριακής παρασκευής και χαρακτηρισμού κεραμικών υλικών, υάλων, υαλοκεραμικών και σύνθετων κεραμικών υλικών. Οι μέθοδοι που διδάσκονται στο Εργαστήριο εφαρμόζονται διεθνώς και ευρέως τόσο σε εργαστηριακή όσο και βιομηχανική κλίμακα.
Η εκμάθηση των εργαστηριακών τεχνικών στοχεύει στις πρώτες ύλες, σε ότι αφορά στη χημική σύσταση αλλά και τη μορφολογία τους, στη μορφοποίηση, στις διαδικασίες κατασκευής, στο χαρακτηρισμό του τελικού προϊόντος αλλά και των υλικών στα ενδιάμεσα στάδια παρασκευής. Οι ασκήσεις εισαγάγουν τους φοιτητές στη νοοτροπία του Μηχανικού Υλικών τόσο στα πιο παραδοσιακά κεραμικά, που είναι ο βασικός κορμός της βιομηχανίας μίας χώρας αλλά και διεθνώς, όσο και στις μοντέρνες εκφάνσεις και προοπτικές των κεραμικών υλικών, που είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για την ανάπτυξη μίας χώρας, όπως είναι τα υλικά της νανο-τεχνολογίας, τα σύνθετα νανο-υλικά και τα κεραμικά υλικά μικρο- και νάνο-διαστάσεων, όπως είναι οι επικαλύψεις.
Το Εργαστήριο έχει τοποθετηθεί στο Πρόγραμμα Σπουδών στο 6ο εξάμηνο. Οι φοιτητές έχουν διδαχτεί στο 5ο εξάμηνο τα Κεραμικά Υλικά και το μάθημα της Μεταλλουργίας και έτσι είναι προετοιμασμένοι, σε ότι αφορά στο απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο, για να μπορούν να παρακολουθήσουν τις Ασκήσεις. Επίσης, το Εργαστήριο βοηθά στην κατανόηση του μαθήματος επιλογής στο επόμενο (7ο) εξάμηνο που εξειδικεύεται στην Τεχνολογία των Κεραμικών Υλικών και των Υάλων.
Κατά συνέπεια, οι φοιτητές (υπό την προοπτική της επαγγελματικής τους αποκατάστασης ως Διπλωματούχοι Μηχανικοί Υλικών), μετά την επιτυχή εξάσκησή τους στο Εργαστήριο αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να εργαστούν σε οποιοδήποτε εργαστήριο ή κεραμική βιομηχανία του κόσμου και να αντιμετωπίσουν όλες τις πιθανές τεχνικές και τεχνολογικές προκλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν τόσο στο ερευνητικό εργαστήριο, όσο και στη βιομηχανία, είτε στη γραμμή παραγωγής κεραμικών, είτε στον ποιοτικό έλεγχο.
Λέξεις κλειδιά
Κεραμικά υλικά, ύαλοι, υαλοκεραμικά υλικά, συνδετικά υλικά, τσιμέντο, γύψος, σύνθετα υλικά κεραμικών, παραδοσιακά κεραμικά, προηγμένα κεραμικά, νανο-δομημένα κεραμικά, κεραμικά εκμαγεία, σύνθεση κεραμικών, κεραμικές πρώτες ύλες, κατασκευή κεραμικών, χαρακτηρισμός κεραμικών, μεσοπορώδη κεραμικά, υποστύλωση φυλλόμορφων αργίλων, νανοσύνθετα υλικά, δομή υάλων, έγχρωμες ύαλοι, χημική σύνθεση κεραμικών κόνεων υψηλής καθαρότητας, μορφοποίηση κεραμικών, ποιοτικός έλεγχος κεραμικών, κεραμικές επικαλύψεις.