Γενικά
Χημεία Τροφίμων
Διδάσκων: Καθηγητής Μιχάλης Κοντομηνάς
Περιγραφή μαθήματος
Η Χημεία Τροφίμων ασχολείται γενικά με τη σύσταση, τη δομή, τις ιδιότητες των τροφίμων, τις μεταβολές που αυτά υφίστανται κατά την παρασκευή, την αποθήκευση, τη συσκευασία, τη διακίνηση καθώς και με τις νοθείες γύρω από τα τρόφιμα. Ειδικότερα μελετάει αναλυτικά:
- τη χημεία των συστατικών των τροφίμων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και έλαια, βιταμίνες, ένζυμα, ανόργανα άλατα, νερό, άλλα συστατικά)
- τα τρόφιμα και τη διατροφή
- τη χημεία και βιοχημεία των κυριότερων κατηγοριών τροφίμων (κρέας και προϊόντα κρέατος, πουλερικά, θαλασσινά και αυγά, γάλα και προϊόντα γάλακτος, οπωροκηπευτικά, δημητριακά, ευφραντικά ποτά-ζυμώσεις).
- τις μεθόδους εξέτασης των τροφίμων
- τον έλεγχο εμφανών συντελεστών τροφίμων (χρώμα, ιξώδες, οσμή, γεύση)
- τον έλεγχο μη εμφανών συντελεστών τροφίμων (μέθοδοι ανάλυσης τροφίμων, προσδιορισμός συστατικών και σταθερών τροφίμων, μικροβιολογική εξέταση τροφίμων).
Μαθησιακοί στόχοι μαθήματος
Οι στόχοι του μαθήματος είναι ο φοιτητής να γνωρίσει τη σύσταση, τη δομή και τις ιδιότητες των τροφίμων και βάσει αυτών να κατανοήσει τις μεταβολές που υφίστανται τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια των διαφόρων κατεργασιών.
Λέξεις κλειδιά
Τρόφιμα, χημεία, σύσταση, κατεργασία, νερό, ένζυμα, βιταμίνες, λιποειδές, επιμολυντές, πρόσθετα, υδατάνθρακες, ανόργανα συστατικά, κρέας, διατροφή, γαλακτοκομικά, φρούτα, κηπευτικά, δημητριακά, ευφραντικά, χρωματογραφία.