General
Διδασκαλία Εφαρμογές Ι
Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Μαρία Σακελλαρίου
Περιγραφή μαθήματος
Ολιστική Παιδαγωγική και Μάθηση: Εννοιολογική οριοθέτηση και διαδικασίες μάθησης, σχέσεις και διαφοροποιήσεις. Βασικές αρχές καιθεωρητική διαπραγμάτευση του τομέα οργάνωσης και σχεδιασμού της διδακτικής πράξης.Σύγχρονες μέθοδοι και μορφές διδασκαλίας.
Τα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013,2013-2014 καθώς και την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 η φιλοσοφία του μαθήματος και τα αντίστοιχα εργαστηριακά μαθήματα διαχειρίζονται με την προσέγγιση της «Μάθησης μέσω Σχεδιασμού» http://neamathisi.com/learning-by-design με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων σχεδιασμού & κοινωνικής δικτύωσης http://cglearner.com/.
Τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2012, 2012-2013,2013-2014 καθώς και την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 σε συνεργασία με ομάδες φοιτητών και νηπιαγωγών της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής για τέσσερις εβδομάδες εφαρμόζουμε το μοντέλο «Δασικό Νηπιαγωγείο». Στο πλαίσιο του μαθήματος μέσα από ομάδες εργασίας προετοιμάζουμε τους φοιτητές που θα ήθελαν να εφαρμόσουν την προσέγγιση στο πλαίσιο της υποχρεωτικής Πρακτικής τους Άσκησης.
Μαθησιακοί στόχοι
- Να κατανοήσουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές τα σύγχρονα προβλήματα της διδακτικής προσέγγισης της προσχολικής αγωγής και να αξιοποιήσουν στη διδακτική πράξη σύγχρονες προσεγγίσεις.
- Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τα ζητήματα της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης του νηπιαγωγείου με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο εκπαιδευτικός της προσχολικής ηλικίας.
- Nα μάθουν να προγραμματίζουν και να σχεδιάζουν την παιδαγωγική εργασία στο χώρο του νηπιαγωγείου, να αξιοποιούν τρόπους και μέσα διδασκαλίας, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δραστηριότητες.
- Nα σχεδιάζουν και να υλοποιούν σχέδια προγραμμάτων, να αξιοποιούντο ΑΠΣ και τη διαθεματική προσέγγιση στις διαδικασίες μάθησης και να διαμορφώνουν στο χώρο του νηπιαγωγείου τις αντίστοιχες για το σκοπό αυτό περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.
- Να μάθουν το ΠΩΣ της αξιολόγησης και τη σχετική θεματολογία και να κάνουν την αξιολόγηση μέρος της τάξης τους.
Λέξεις κλειδιά
Προσχολική Παιδαγωγική, Διδακτική, Στάδια Διδασκαλίας, Στρατηγικές Προώθησης της Μάθησης, Αναλυτικά Προγράμματα, ΔΒΜ, Καινοτόμες Παιδαγωγικές Δράσεις, Σχολική Ετοιμότητα, Μετάβαση.