Γενικά
Διδασκαλία Εφαρμογές ΙI
Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Μαρία Σακελλαρίου
Περιγραφή μαθήματος
Στο μάθημα παρουσιάζεται η θεωρητική προσέγγιση, αλλά και η πρακτική: Μετασχηματίζοντας την Έννοια του Χώρου σε Προσχολικά Περιβάλλοντα Μάθησης μέσα από τη Διεθνή Πρακτική και την Ελληνική Έρευνα. Προβάλλεται το σύγχρονο σχολείο στην κοινωνία της πληροφορίας και η σημαντικότητα για αναβάθμιση νέων βασικών δεξιοτήτων στο πλαίσιο της πόλης μάθησης, αλλά και ο ρόλος του Πανεπιστημίου.Στο μάθημα αυτό εξετάζονται παιδαγωγικά και μεθοδολογικά ζητήματα της Προσχολικής Εκπαίδευσης, όπως το ζήτημα της διδασκαλίας, οι παράγοντες διδασκαλίας, οι μέθοδοι διδασκαλίας, τα μέσα διδασκαλίας, καθώς επίσης η θεωρητική διαπραγμάτευση του τομέα οργάνωσης και σχεδιασμού της διδακτικής πράξης. Προβάλλεται με έμφαση η επαγγελματική ανάπτυξη και μάθηση των νηπιαγωγών.
Τα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013,2013-2014 καθώς και την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 η φιλοσοφία του μαθήματος, τα αντίστοιχα εργαστηριακά μαθήματα και η υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση των φοιτητών(τέσσερες εβδομάδες)διαχειρίζονται και εφαρμόζονται με την προσέγγιση της «Μάθησης μέσω Σχεδιασμού»
http://neamathisi.com/learning-by-design και τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων σχεδιασμού & κοινωνικής δικτύωσης http://cglearner.com/
-Τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2012, 2012-2013,2013-2014 καθώς και την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 σε συνεργασία με ομάδες φοιτητών και νηπιαγωγών της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής για τέσσερις εβδομάδες εφαρμόζουμε το μοντέλο «Δασικό Νηπιαγωγείο». Στο πλαίσιο του μαθήματος μέσα από ομάδες εργασίας προετοιμάζουμε τους φοιτητές που θα εφαρμόσουν την προσέγγιση αυτή στο πλαίσιο της υποχρεωτικής Πρακτικής τους Άσκησης στο νηπιαγωγείο για 4 εβδομάδες.
Μαθησιακοί στόχοι
Επιχειρείται η εξοικείωση των φοιτητριών και φοιτητών με:
- Τα σύγχρονα προβλήματα της διδακτικής προσέγγισης της προσχολικής αγωγής.
- Την διαχείριση, τον σχεδιασμό και την οργάνωση του χώρου( εσωτερικού και εξωτερικού) σε σύγχρονα προσχολικά περιβάλλοντα μάθησης
- Τον σχεδιασμό μιας υψηλής ποιότητας, αναπτυξιακά κατάλληλης μονάδας, η οποία προϋποθέτει εξειδικευμένες ικανότητες, αφού πρόκειται για μια σύνθετη αποστολή
- Με τον προγραμματισμό και σχεδιασμό της παιδαγωγικής εργασίας του νηπιαγωγείου, την αξιοποίηση των τρόπων και μέσων διδασκαλίας, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή σχεδίων εργασίας, την αξιοποίηση της διαθεματικής προσέγγισης, τον σχεδιασμό και την οργάνωση του χώρου σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών και των ενηλίκων.
- Την απόκτηση δεξιοτήτων για αποτελεσματική λήψη αποφάσεων σχετικά με μεθοδολογικά προβλήματα που προκύπτουν σε μαθησιακά προσχολικά περιβάλλοντα.
- Με αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την καλύτερη διαχείριση του χώρου, του χρόνου και του συναισθηματικού κλίματος της τάξης.
Λέξεις κλειδιά
Προσχολική Παιδαγωγική, Αναλυτικά Προγράμματα, Μάθηση μέσω Σχεδιασμού, Καινοτόμες Παιδαγωγικές Δράσεις, Μετάβαση, Τυπική και μη τυπική ανάπτυξη, Χώρος, παιδαγωγικό πεδίο, Κοινωνική διάσταση, Σχεδιασμός, Οργάνωση, Εξοπλισμός, Πρακτική Άσκηση.