Γενικά
Ιστορία της Εκπαίδευσης Ι : Η εκπαίδευση στον μακρύ 19ο αιώνα 1774-188
Διδάσκων : Χ. Αθανασιάδης
Περιγραφή :
Πότε, πώς και γιατί θεμελιώθηκε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; Σε ποιες εθνικές και κοινωνικές ανάγκες κλήθηκε να ανταποκριθεί και πόσο πράγματι ανταποκρίθηκε; Οι πρώτες 6 παραδόσεις του μαθήματος προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτά τα δύο κεντρικά ερωτήματα. Ως χρονική αφετηρία επιλέχθηκε το 1774, καθώς τότε, λόγω της συνθήκης Κιουτσούκ Καϊναρτζή, συγκροτήθηκε μια ακμάζουσα ελληνική αστική τάξη, η οποία με τη σειρά της ενίσχυσε αποφασιστικά την καλλιέργεια των ελληνικών γραμμάτων. Ως τέλος ορίστηκε το 1888, όταν –υπό την επίδραση του κινήματος του Δημοτικισμού– δρομολογήθηκε ο αναπροσανατολισμός τόσο του περιεχομένου της γνώσης όσο και της μεθόδου διδασκαλίας. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο χρονικά ορόσημα ξεχωριστή θέση κατέχει η περίοδος του Όθωνα. Στα χρόνια εκείνα θεμελιώθηκε νομικά και εξαπλώθηκε γεωγραφικά το κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ διαμορφώθηκε η γλώσσα, η μέθοδος και το περιεχόμενο της διδασκαλίας σε αντιστοιχία με τις κοινωνικές ανάγκες της Ελλάδας του 19ου αιώνα. Στις υπόλοιπες 5 παραδόσεις παρουσιάζονται τρεις από τις νέες μελέτες που εκπονήθηκαν στην «Ιστορία της Εκπαίδευσης». Οι παραδόσεις αυτές απευθύνονται ειδικότερα σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν επισταμένα τον τρόπο που δουλεύουν οι ιστορικοί της εκπαίδευσης: τους θεματικούς προσανατολισμούς, τους μεθοδολογικούς και θεωρητικούς προβληματισμούς που αναπτύσσονται στο ιδιαίτερο αυτό επιστημονικό πεδίο.
Μαθησιακοί στόχοι μαθήματος :
- Να μάθουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες σε αδρές γραμμές τα σχετικά με την εξέλιξη των εκπαιδευτικών πραγμάτων από το 1774 ως το 1888.
- Να κατανοήσουν τον εθνικό και κοινωνικό ρόλο που κλήθηκε να παίξει το σχολείο κατά τον 19ο αιώνα: πώς συνέβαλε στη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας και πώς συμμετείχε στην διαμόρφωση και την αναπαραγωγή των κοινωνικών τάξεων.
Λέξεις κλειδιά :
σχολικό δίκτυο, καθαρεύουσα γλώσσα, αλληλοδιδακτική μέθοδος, εθνική ταυτότητα, εκπαίδευση και Διαφωτισμός, εκπαίδευση και έξω ελληνισμός