Γενικά
Μικροβιολογία & Υγιεινή Τροφίμων
Διδάσκοντες: Καθ. Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, Λέκτορας Ηρακλής Σακκάς
Περιγραφή μαθήματος
Το μάθημα Μικροβιολογία & Υγιεινή Τροφίμων μελετά όλους τους παράγοντες (μικροβιολογικούς, χημικούς, φυσικούς) που επηρεάζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, προκαλώντας νόσο στον άνθρωπο. Ειδικότερα, εξετάζονται τα επιμέρους θέματα:
- Βιολογικοί επιμολυντές των τροφίμων (μικροοργανισμοί-τοξίνες)
- φυσικοχημικοί (τοξικές ουσίες) επιμολυντές των τροφίμων
- εγκατάσταση επιμολυντών στα τρόφιμα
- επιπτώσεις στην υγεία
- τρόποι συντήρησης τροφίμων
- προβλήματα από σύγχρονες επεξεργασίες πολύ υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, σε κενό ή τροποποιημένη ατμόσφαιρα, που ευνοούν ανάπτυξη μικροοργανισμών
- τοξίνες βακτηρίων, μυκήτων, κυανοφυκών
- βραχυπρόθεσμες-μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία από κατάλοιπα φαρμακευτικών ουσιών (φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, αντιβιοτικά), συντηρητικά και προσθετικά
- επιπτώσεις του μολυσμένου περιβάλλοντος στην διατροφική αλυσίδα
- αναδυόμενα τροφιμογενή / υδατογενή νοσήματα
- μηχανισμοί πρόληψης / ελέγχου, ισχύουσα νομοθεσία, οδηγίες Π.Ο.Υ
- τρόποι ανεύρεσης μικροοργανισμών και τοξινών σε τρόφιμα και νερά.
Μαθησιακοί στόχοι
Το μάθημα περιλαμβάνει διδασκαλία σε συνδυασμό με εργαστηριακή άσκηση. Στόχος του μαθήματος είναι η άντληση θεωρητικών / πρακτικών γνώσεων στον τομέα προστασίας της δημόσιας υγείας. Μετά το πέρας του μαθήματος το τελικό επίπεδο γνώσεών των φοιτητών πρέπει να τους επιτρέπει την έγκαιρη εντόπιση, διάγνωση και αντιμετώπιση τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων.
Λέξεις κλειδιά
Μικροβιολογία τροφίμων, υγιεινή τροφίμων, μικροβιολογικοί παράγοντες, χημικοί παράγοντες, φυσικοί παράγοντες, ασφάλεια των τροφίμων, βιολογικοί επιμολυντές, μικροοργανισμοί, τοξίνες, φυσικοχημικοί επιμολυντές, τοξικές ουσίες, τρόποι συντήρησης τροφίμων, τοξίνες βακτηρίων, τοξίνες μυκήτων, τοξίνες κυανοφυκών.