Γενικά
Εισαγωγή στη Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη
Διδάσκων: Επίκ. Καθ. Α. Γ. Μαντάς
Αττική, Μονή Δαφνίου, "Η εις Άδου Κάθοδος"
Περιγραφή μαθήματος
Χρονικά όρια και περίοδοι της Βυζαντινής τέχνης. Κατηγορίες έργων (υλικά - τεχνικές).
Παρουσίαση των κυριοτέρων αρχιτεκτονικών τύπων από την Παλαιοχριστιανική έως και την Μεσοβυζαντινή περίοδο.
Θα εξεταστούν επίσης αντιπροσωπευτικά δείγματα ψηφιδωτών και τοιχογραφιών από την Παλαιοχριστιανική έως και την Παλαιολόγεια περίοδο.
Μαθησιακοί στόχοι
Το μάθημα αποσκοπεί στην πρώτη επαφή των φοιτητών με το γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή Αρχαιολογία», με το οποίο δεν είχαν ασχοληθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έτσι θα επικεντρωθούμε στην ορολογία της εν λόγω επιστήμης, καθώς και στη γνωριμία με αντιπροσωπευτικά δείγματα των δύο κύριων πεδίων της, της αρχιτεκτονικής και της μνημειακής ζωγραφικής. Σκοπός του μαθήματος είναι η πρώτη γνωριμία των φοιτητών με θέματα της βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης.
Λέξεις κλειδιά
Βυζάντιο, αρχιτεκτονική, γλυπτική, μνημειακή ζωγραφική, φορητές εικόνες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, μικροτεχνία, εφυαλωμένη κεραμική, νομίσματα, ευλογίες, οι τοιχογραφίες του Βαπτιστηρίου της Δούρας Ευρωπού, ξυλόστεγη Βασιλική, εγκάρσιο κλίτος, περίβολος, αίθριο, πρόπυλο, νάρθηκας, υπερώα, αψίδα, θριαμβικό τόξο, φράγμα του Πρεσβυτερίου, σύνθρονο, θρόνος του Μαξιμιανού, Αγία Τράπεζα, κιβώριο, τρουλλαίες Βασιλικές, μαυσωλείο της Galla Placidia, τα μέρη του ναού, η στήριξη του τρούλλου, τα σφαιρικά τρίγωνα, παραστάσεις Δωδεκαόρτου, Επιτάφιος θρήνος, Αποκαθήλωση, Κοίμηση της Θεοτόκου, κομνήνεια μανιέρα, ογκηρή τεχνοτροπία, η Μονή της Χώρας.