Γενικά
Σχολική Παιδαγωγική
Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Ζήκος Δέδος
Περιγραφή μαθήματος
Το μάθημα αποτελεί μια σύντομη εισαγωγή στην σχολική παιδαγωγική. Αναλύονται οι έννοιες που συγκροτούν το σώμα της παιδαγωγικής επιστήμης και ακολούθως παρουσιάζεται σε επισκόπηση η εξέλιξη του φαινομένου της αγωγής και των εκπαιδευτικών θεσμών από τις προνεοτερικές κοινωνίες έως τις σύγχρονες παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες. Το μάθημα εστιάζει κυρίως στην ιστορική εξέλιξη της αγωγής στο δυτικό πολιτισμό ρίχνοντας το κέντρο βάρους στο πολιτισμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο αυτή ορίζεται.
Μαθησιακοί στόχοι
Α) Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τις έννοιες που συγκροτούν το σώμα της εκπαίδευσης και το φαινόμενο της αγωγής και των εκπαιδευτικών θεσμών, ως αναφορά το πολιτισμικό τους συγκείμενο.
Β) Να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώσεις που αφορούν στις διαδικασίες και τις εκπαιδευτικές θεωρίες που έχουν καθορίσει την εξέλιξη της παιδαγωγικής σκέψης στο χώρο του δυτικού πολιτισμού μέσα από μια θεματική και συγκριτική τους διερεύνηση σε σχέση με το κοινωνικό-ιστορικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο.
Λέξεις κλειδιά
Παιδαγωγική, παιδαγωγικές επιστήμες, αγωγή, εκπαιδευτικοί θεσμοί, σχολείο, μάθηση, πολιτισμός - πολιτισμικές ταυτότητες, κοινωνικοποίηση - επιπολιτισμός, προνεοτερικότητα, νεοτερικότητα, μετανεοτερικότητα.