Γενικά
Στωϊκή Φιλοσοφία: Επίκτητος, εγχειρίδιο
Διδάσκουσα: Επίκ. Καθηγήτρια Συλβάνα Χρυσακοπούλου
Περιγραφή μαθήματος
Το παρόν μάθημα εστιάζει στην αντίληψη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας κυρίως από την ελληνιστική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα ως ένα σύνολο πνευματικών ασκήσεων, που στοχεύουν στην ανάδειξη της φιλοσοφίας σε ''αίρεσιν βίου'' κατά τον Γάλλο φιλόσοφο Pierre Hadot στο ομώνυμο βιβλίο του Πνευματικές ασκήσεις, του οποίου την μετάφραση στην νεοελληνική επιμελήθηκε η διδάσκουσα για τον εκδοτικό οίκο ''Ηλέκτρα''. Η διδάσκουσα παρουσιάζει το υπό έκδοση υλικό εν σχέσει με το Εγχειρίδιο του Στωικού φιλοσόφου Επικτήτου, το οποίο εξετάζει όχι μόνο από την φιλοσοφική, αλλά και από την φιλολογική του άποψη κατά τις απαιτήσεις του μαθήματος.
Μαθησιακοί στόχοι
- Αντικειμενικοί στόχοι μαθήματος - επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα - μαθησιακοί στόχοι
Εξοικείωση με την γλώσσα του Επικτήτου όχι μόνο από γραμματικής και συντακτικής απόψεως, αλλά και φιλοσοφικής εντός των πλαισίων της πρακτικής διαστάσεως που λαμβάνει η φιλοσοφία στις Σχολές που ιδρύονται και λειτουργούν από την ελληνιστική εποχή έως και την ύστερη αρχαιότητα.
- Τι αναμένεται ο εκπαιδευόμενος να γνωρίζει, να κατανοεί και να κάνει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος
Γραμματική, συντακτική αναγνώριση των όρων στο Εγχειρίδιο του Επικτήτου καθώς και φιλοσοφική ανάλυση χωρίων και ένταξή τους στην αντίληψη της φιλοσοφίας ως αιρέσεως βίου, όπως διαμορφώνεται στην εποχή του συγγραφέως κατά τον P. Hadot.
Λέξεις κλειδιά
Pierre Hadot, Πνευματική Άσκηση, Μελέτη θανάτου, αίρεσις βίου, φιλοσοφική θεραπεία, απάθεια, Στωικοί, Επικούρειοι, Νεοπλατωνικοί, Επίκτητος, Εγχειρίδιο.