Γενικά
Ανόργανη Βιολογική Χημεία
Διδάσκοντες: Καθ. Ιωάννης Χ. Πλακατούρας (Συντονιστής), Καθ. Αχιλλέας Γαρούφης, Καθ. Μαρία Λουλούδη, Αναπλ. Καθ. Γεράσιμος Μαλανδρίνος
Περιγραφή μαθήματος
Γενική εισαγωγή για τα μέταλλα στους ζωντανούς οργανισμούς. Η βιολογική χημεία των μεταλλοϊόντων ή/και η ανόργανη χημεία των βιολογικών μορίων. Εισαγωγή στην ανόργανη χημεία και εισαγωγή στην πεπτιδοχημεία. Ειδικά κεφάλαια που σχετίζονται με:
- Kαθορισμό του άμεσου περιβάλλοντος του μετάλλου στις μεταλλοπρωτείνες, στα νουκλεϊνικά οξέα, στους υδατάνθρακες και στις μεμβράνες.
- Διερεύνηση του μηχανισμού των αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στα μεταλλικά κέντρα των ενζύμων.
- Σχεδιασμό, σύνθεση, δομή, φασματοσκοπία, βιομιμητικές αντιδράσεις συνθετικών αναλόγων ενεργών κέντρων των μεταλλοπρωτεϊνών.
- Σύνθεση χημικών ενώσεων με φαρμακευτικές ιδιότητες που περιέχουν μεταλλικά ιόντα για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία διαφόρων ασθενειών και μελέτη συσχέτισης δομής-βιολογικής δράσης και μηχανισμού δραστικότητας.
Μαθησιακοί στόχοι
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση:
- Να γνωρίζουν και να κατανοούν τη σπουδαιότητα των μετάλλων στους οργανισμούς. Τους τρόπους και τις αιτίες που συμπεριλήφθηκαν τα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία στους οργανισμούς κατά την εξελικτική πορεία των ειδών και τις καταστάσεις που οδηγούν σε πενία και τοξικότητα των στοιχείων.
- Να γνωρίζουν τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των ενεργών κέντρων των σημαντικών βιολογικών μορίων που περιέχουν μεταλλοϊόντα.
- Να τον τρόπο αλληλεπίδρασης των μεταλλικών ιόντων με βιολογικά μόρια και πως αυτός οδηγεί σε λειτουργίες και φαινόμενα τοξικότητας.
- Να γνωρίζουν μερικά μεταλλοφάρμακα και τον τρόπο λειτουργίας τους.
Λέξεις κλειδιά
Ο ρόλος των μεταλλικών ιόντων στα βιολογικά συστήματα, ο βιολογικός περιοδικός πίνακας, απαραίτητα και μη απαραίτητα στοιχεία, μεταλλοπρωτεΐνες, ένζυμα, μη πρωτεϊνικά συστήματα, μεταφορά μετάλλων, αποθήκευση μετάλλων, μεταλλικά ιόντα και DNA, μεταλλογονιδίωμα, μεταλλοφάρμακα.