Γενικά
Γλυπτική VΙ
Διδάσκων: Επίκ. Καθηγητής Κων/νος Μπασάνος
Εικόνα από την εκτέλεση της άσκησης στο εργαστήριο
Περιγραφή μαθήματος
Το μάθημα συνίσταται στη θεωρητική και πρακτική προσέγγιση ζητημάτων του χώρου, με ασκήσεις που στοχεύουν στην κατανόηση των σχέσεων μεταξύ έργου και περιβάλλοντος χώρου. Μέσα από τη διαδικασία της απαλοιφής της βάσης γίνεται εισαγωγή στις κατασκευές στο χώρο όπως και στις μεθόδους και τα συστήματα αναπαράστασης που προκύπτουν από την παραπάνω διαδικασία, δίνοντας έμφαση στις μετατοπίσεις που υφίσταται η έννοια του χώρου.
Έχοντας ως αφετηρία τις βασικές αρχές της γλυπτικής πρακτικής και τις θεωρητικές προσεγγίσεις του ύστερου μοντερνισμού και κυρίως δίνοντας έμφαση στη γλυπτική ως μια διευρυμένη εικαστική πρακτική, επιχειρείται ένας επαναπροσδιορισμός των όρων επαναφέροντας σε διαπραγμάτευση τα ίδια τα συστήματα αναπαράστασης.
Μαθησιακοί στόχοι
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να έχουν κατανοήσει τεχνικές και εκφραστικά ρεύματα στη γλυπτική, να έχουν εξοικειωθεί με τα εκφραστικά μέσα, τα μεθοδολογικά εργαλεία αναπαράστασης και την έρευνα. Επίσης αναμένεται να έχουν αποκτήσει κριτική ικανότητα και επιχειρηματολογία, διαμορφώνοντας έτσι το πλαίσιο για την ανάπτυξη μιας προσωπικής εικαστικής γλώσσας.
Λέξεις κλειδιά
Δομή, χώρος, κενό, πλήρες, όριο, ενδιάμεσος χώρος, in-between, κάναβος, πλέγμα, σκελετός, αρματούρα, ψηφιακό πλέγμα, νεοπλαστικισμός, κατασκευές, εγκαταστάσεις.