Γενικά
Εισαγωγή στη νεοελληνική λογοτεχνία
Διδάσκουσα: Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Δέσποινα Παπαστάθη
Περιγραφή μαθήματος
Στο μάθημα εξετάζουμε την έννοια της λογοτεχνικής «γενιάς» (ορισμός – ιστορική αναδρομή) και κατατάσσουμε σε γενιές τους δημιουργούς της μεταπολεμικής ποίησης. Στο σημείο αυτό μας απασχολεί το περιεχόμενο του όρου «μεταπολεμικότητα», όπως αυτός προσδιορίστηκε από τον Βύρωνα Λεοντάρη. Ακολουθεί η εξέταση των θεμάτων και των χαρακτηριστικών των ποιητών της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Αναδεικνύουμε το πένθος ως κυρίαρχο στοιχείο στο έργο των εκπροσώπων της γενιάς αυτής και το μελετάμε σε σχέση με τους ρητορικούς τρόπους της ειρωνείας, της μεταφοράς και της μετωνυμίας. Στη συνέχεια επιχειρούμε ερμηνευτική προσέγγιση σε ποιήματα κύριων εκπροσώπων των τριών ποιητικών τάσεων της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς: Βύρων Λεοντάρης, Πρόδρομος Μάρκογλου, Σπύρος Τσακνιάς, Κική Δημουλά, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ζέφη Δαράκη, Γιολάντα Πέγκλη.
Μαθησιακοί στόχοι
Στόχος του μαθήματος συνιστά η μελέτη των χαρακτηριστικών (θέματα και ποιητικοί τρόποι) της μεταπολεμικής ποίησης και ειδικότερα της δεύτερης μεταπολεμικής ποιητικής γενιάς. Οι φοιτητές εξασκούνται στην αναγνώριση θεματικών και ποιητικών μοτίβων της ποίησης της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό των ρητορικών τρόπων της ειρωνείας, της μεταφοράς και της μετωνυμίας. Για τον σκοπό αυτό οι φοιτητές μελετούν ποιήματα εκπροσώπων της γενιάς αυτής καθώς και βασικά στοιχεία της βιογραφίας και εργογραφίας τους.
Λέξεις κλειδιά
Γενιά, περιοδόλογηση, δεύτερη μεταπολεμική ποιητική γενιά, ποίηση του πένθους, ελεγειακή τονικότητα, ειρωνεία, μεταφορά, μετωνυμία, πένθος, θάνατος, μνήμη, φθορά, Βύρων Λεοντάρης, Πρόδρομος Μάρκογλου, Σπύρος Τσακνιάς, Κική Δημουλά, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ζέφη Δαράκη, Γιολάντα Πέγκλη.