General
Κινούμενο σχέδιο
Διδάσκων: Επίκουρος Καθηγητής Βασίλης Πασχάλης
Περιγραφή μαθήματος
Εισαγωγή στην έννοια της «εμψύχωσης» (animation), που συνιστά και το νοηματικό κέντρο του κινουμένου σχεδίου. Προ-ιστορία και πρωτο-ιστορία του κινουμένου σχεδίου, από τα πλέον στοιχειώδη παιχνίδια εκμαίευσης του μετεικάσματος έως τις προ-κινηματογραφικές «μηχανές»: «ζωοτρόπιο», «πραξινοσκόπιο», «θαυματοσκόπιο», κ.λπ. Στην εισαγωγή αυτή σημαντική θέση δίνεται στην παρουσίαση των μειζόνων δημιουργών του χώρου. Η έννοια της «κίνησης’, και η ένταξή της στο πλαίσιο των εικαστικών τεχνών, και η αποτύπωσή τους στο κινούμενο σχέδιο: μέθοδοι σήμανσης και ανάλυσης της εν χρόνω μεταβολής. Το υπόδειγμα της βάδισης και οι μετασχηματισμοί του. Τα μείζονα κλασικά φωτογραφικά εγχειρήματα καταγραφών της κίνησης (Murrey, Muybridge), και η επιρροή τους στο κινούμενο σχέδιο. Συμβατικοί και μη (μέσω πλαστελίνης, ρινισμάτων, αρθρωτής κούκλας, κηλίδων μελανιού, κομμένων χαρτιών, pixilation, κ.α.) τρόποι δημιουργίας animation, και η ανάδυση του πειραματικού κινουμένου σχεδίου. Η δημιουργία των πρώτων ταινιών κινουμένου σχεδίου. Tα μεγάλα studio και το φαινόμενο Disney. Εθνικές σχολές, και η μόνιμη διάσταση ανάμεσα στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας και στο κινούμενο σχέδιο των «δημιουργών».
Μαθησιακοί στόχοι
Στόχος του μαθήματος είναι μια εντατική εισαγωγή στον αναπτυσσόμενο κλάδο της animation, η εξοικείωσή των φοιτητών με το έργο των μειζόνων δημιουργών του πεδίου καθώς και με τη θεωρητική προσέγγιση του αντικειμένου. Στους επιδιωκόμενους στόχους περιλαμβάνονται και η κατανόηση των «αρχών λειτουργίας» του κινουμένου σχεδίου μέσω των θεμελιωδών στοιχείων που αφορούν την απόδοση της κίνησης, και η ανάλυση του φαινομένου της βαδίσεως, ως βασικού πυρήνα της. Στους απώτερους στόχους περιλαμβάνονται τα κίνητρα για περαιτέρω μελέτη και η διάθεση για δημιουργία σύντομων έργων animation, που θα συνοδεύεται από την επίγνωση των αντικειμενικών δυνατοτήτων και την εύλογη διαχείρισή τους.
Λέξεις κλειδιά
Εμψύχωση, κινουμένο σχέδιο, προ-ιστορία, πρωτο-ιστορία, προ-κινηματογραφικές «μηχανές», «ζωοτρόπιο», «πραξινοσκόπιο», «θαυματοσκόπιο», μέθοδοι σήμανσης, φωτογραφικά εγχειρήματα, τρόποι δημιουργίας animation, ανάδυση πειραματικού κινουμένου σχεδίου.