Γενικά
Βυζαντινή Αγιολογία με έμφαση στον βίο του Λέοντος Κατάνη
Διδάσκων: Καθηγητής Αλέξανδρος Αλεξάκης
Λέον Κατάνης, Μονή Οσίου Λουκά στη Βοιωτία
Περιγραφή μαθήματος
Το μάθημα περιλαμβάνει μία αρκετά λεπτομερή προσέγγιση αγιολογικών κειμένων υψηλού ύφους από τον 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ. μέχρι τον 9ο. Ενώ το πρώτο μισό του μαθήματος διαπραγματεύεται αποσπασματικά ορισμένα αγιολογικά κείμενα, από το 6ο μάθημα και μετά η εξέταση περιορίζεται σε πολύ λεπτομερή και εξονυχιστική ανάγνωση και ανάλυση του Βίου τοῦ Λέοντος ἐπισκόπου Κατάνης. Η συνήθης διάρθρωση του περιεχομένου κάθε μαθήματος περιλαμβάνει συνήθως εισαγωγικές παρατηρήσεις σχετικές με το κείμενο που θα διαβαστεί τον συγγραφέα και την εποχή του και στη συνέχεια απόδοση των κειμένων στην Νέα Ελληνική και λεπτομερής σχολιασμός τους.
Μαθησιακοί στόχοι
1) Να αποκτήσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές την ικανότητα να αναγνωρίζουν ένα Αγιολογικό κείμενο υψηλού, μέσου και χαμηλού ύφους.
2) Να αποκτήσουν την ικανότητα να σχολιάζουν ένα κείμενο χρησιμοποιώντας τα ερευνητικά εργαλεία της Αγιολογίας
3) Να μπορούν να διαρθρώσουν μία ακαδημαϊκή εργασία μεταπτυχιακού επιπέδου με εισαγωγή, μετάφραση και σχολιασμό λόγου αγιολογικού κειμένου.
4) Να εξοικειωθούν με την ύπαρξη και την χρήση κυρίως ψηφιακών ερευνητικών εργαλείων όπως είναι το TLG, PBE, κλπ.
Λέξεις κλειδιά
Αγιολογία, υψηλό-μέσο-χαμηλό ύφος, αγιολογικοί τόποι, αγιολογικές τράπεζες δεδομένων, χειρόγραφη παράδοση κειμένου, μαγικοί πάπυροι, Εικονομαχία, Ιωάννης Ζ´ Γραμματικός, Ιωσήφ Υμνογράφος, μαγεία, συμβόλαιο με τον Διάβολο, πάρεδρος δαίμων, Βιργίλιος ο Μάγος.